0
Με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για μετά το 2018 να είναι ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, προσπαθούν πίσω από κάλπικους καυγάδες να κρύψουν την πραγματικότητα.
Κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» της Κυριακής πως η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του κόφτη με συγκεκριμένα μέτρα για μετά το 2018, ενώ με αφορμή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι είναι ψέμα πως η κυβέρνηση «αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη» όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση,
Η αλήθεια είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται την λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% και μετά το 2018 και το δηλώνουν.
Απαντώντας στο ερώτημα της «Καθημερινής» «θα δεχόσασταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, να εξετάσετε μείωση αφορολογήτου ορίου ή μείωση-κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις; Θα ήταν μια λύση για μετά το 2018 η θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού λήψης σαφώς προκαθορισμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων;» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά πως αποδέχονται τη λογική των πρόσθετων μέτρων, αλλά όχι να τα ψηφίσουν προκαταβολικά. «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018»  αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ωστόσο ότι η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του «κόφτη» και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μία από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού».
Στην προσπάθεια της ΝΔ να αποδομήσει στα μάτια των επιχειρηματικών ομίλων την ικανότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους για επενδύσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως «ο κ. Τσακαλώτος αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού “κόφτη”. Δεσμεύει έτσι τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας με βαριές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες για πολλά πολλά χρόνια».
Δήλωσε ακόμα πως ο κόφτης «είναι συγκεκριμένος, 3,5 δισ. ευρώ μέτρα κάθε χρόνο. Είναι στοχευμένος, δηλαδή αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις. Είναι αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής. Και, βέβαια, είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018». Η ΝΔ αντιπροτείνει επί της ουσίας ένα εγχώριο κόφτη που θα τον επιβάλει από μόνη της η κυβέρνηση καθώς ο Β. Κικίλιας δήλωσε πως «υπάρχει εναλλακτική πολιτική» που είναι η «στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών» άρα κόφτης και φυσικά «μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στη χώρα» δηλαδή φοροελαφρύνσεις και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους βλέπουν τα κεφάλαια τους να λιμνάζουν.
Η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων είναι πασιφανής για αυτό άλλωστε οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που σχολίασαν τις δηλώσεις του Β. Κικίλια επικεντρώνουν στο ότι για την ώρα δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα μέτρα. Όπως έλεγαν μέτρα «ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ουδέποτε δήλωσε ότι "αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη", όπως ψευδώς δηλώνει ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη»

Δημοσίευση σχολίου

 
Top