0
Την ίδια ώρα, όπως παραδέχεται πλέον και το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, στα παζάρια με το κουαρτέτο βρίσκονται και τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν:
Το ζήτημα «κοινωνικών προγραμμάτων» που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ανάληψη νέων αντιλαϊκών μέτρων,«ισοδύναμης απόδοσης». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το ζήτημα της επιστροφής τουΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους από την αρχή του 2016 μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.
Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες γύρω από την υποτιθέμενη προστασία της λαϊκής οικογένειας για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι νέες «εμπλουτισμένες» διατάξεις, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία, πέρα από τα επιχειρηματικά, περιλαμβάνει και δάνεια σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως σεσεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.
Το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με τη διοίκηση του νέου Ταμείου να θωρακίζεται με ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας για τις αποφάσεις της.
Πέρα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την «αξιολόγηση», η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση και νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων που αφορούν:
  • Στην προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας που «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες που σχεδίαζε), αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για τα αδήλωτα κεφάλαια που «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες.
  • Στη «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές», η οποία με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής» έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου. Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top