0
«Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding - MoU) και τη δεύτερη δόση του προγράμματος».
Αυτό αναφέρει η απόφαση του Γιούρογκρουπ της Τρίτης σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, ενώ δόθηκε η κατ' αρχήν έγκριση εκταμίευσης δόσης συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Αυτή θα διαιρεθεί σε υποδόσεις, σε αντιστοιχία με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και τις προσθήκες των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Μάλιστα, με σχετική σαφήνεια, το Γιούρογκρουπ προδιαγράφει και τα επόμενα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, εστιάζοντας στα «ορόσημα» που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον ενεργειακό κλάδο, με την επισήμανση ότι τα «ορόσημα» θα «αξιολογούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ αντανακλά τον πρόσκαιρο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, αλλά και εντός της Ευρωζώνης, για το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις κόντρες και τη διαπάλη συνολικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των κρατικών χρεών στη ζώνη του ευρώ, του επιμερισμού των κινδύνων και της χασούρας που αυτά συνεπάγονται.
Σε αυτό το φόντο, τα πιθανά μέτρα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα ανταποκρίνονται και στους κανόνες του ΔΝΤ και θα βασιστούν σε μια «νέα ανάλυση βιωσιμότητας», καθώς οι διαφορές εκτιμήσεων (Ευρωζώνης με ΔΝΤ) παραμένουν αβυσσαλέες.
Την ίδια ώρα, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ (και μέσω δανειακής σύμβασης) παραπέμπεται σε επόμενη φάση, «πριν από το τέλος του 2016», σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως το ενδεχόμενο εξαγοράς - μεταφοράς ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ στην πλευρά της Ευρωζώνης.

Και βέβαια, πέρα από ευχολόγια και πιθανές «διευκολύνσεις», δεν είναι τυχαίο ότι η «βιώσιμη λύση» στη μακροπρόθεσμη περίοδο παραπέμπεται στον «προληπτικό μηχανισμό», που πρόκειται να συμφωνηθεί καιπιθανόν να εφαρμοστεί μετά το 2018 και τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος». Σε αυτό το επίπεδο, στήνουν τα μνημόνια διαρκείας για τη μακροπρόθεσμη περίοδο, με το «μηχανισμό» να βρίσκεται σε μόνιμη παρακολούθηση από το Γιούρογκρουπ, το οποίο «θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τη σειρά του, θα θωρακίζεται και θα ενισχύεται από τις αντιλαϊκές διεργασίες που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top