0
«Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» και εντός του Μάρτη θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συζητά – αν δεν έχει συμφωνήσει- μείωση και κυρίων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, ενώ σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να μην μειωθούν μόνο οι τρέχουσες συντάξεις και άφησε ανοιχτό να τεθεί πλαφόν στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «στον ενικό» ανέφερε πως «η πρόταση την οποία έχουμε κάνει, προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων» επιβεβαιώνοντας ότι θα μειωθούν οι αποδοχές όσων θα βγουν στη σύνταξη άλλα και στους νυν συνταξιούχους δεν απέκλεισε μειώσεις λέγοντας «έννοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη» πως «θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να υπάρχει ένα πλαφόν» και ότι «δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η διατήρηση των υψηλών συντάξεων». Όταν ρωτήθηκε ποιες συντάξεις θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν ανάφερε τις συντάξεις «που είναι από 600 έως 1200 ευρώ».
Για το ΔΝΤ ανέφερε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και πως θα προτιμούσε το Ταμείο να συμφωνήσει με τις θέσεις της ΕΕ ή αν επιμείνει στη διαφωνία του να αποχωρήσει ενημερώνοντας εγκαίρως.
Για το προσφυγικό επανέλαβε ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση στη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας είναι «να πάρει ρητή διαβεβαίωση ότι τα βάρη θα επιμεριστούν» αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του βέτο λέγοντας ότι και στην προηγούμενη σύνοδο αξιοποιήθηκε προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ από όλους που ωστόσο οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα.
Για το ΝΑΤΟ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να αποδεχθεί την εμπλοκή του στο Αιγαίο, την οποία εμφάνισε σαν απαραίτητη για να μην βρίσκεται κατηγορούμενη η κυβέρνηση έναντι των εταίρων της λέγοντας πως «με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ τελειώνει το blame game». Πάντως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές καθώς όπως είπε «αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, δεν θα έχουμε περιορισμό των ροών», συνεπώς το ΝΑΤΟ για άλλους λόγους αναβάθμισε την παρουσία του στο Αιγαίο και οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.
Για τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης ή εκλογών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει άλλα 3,5 χρόνια ζωής και για τις τράπεζες ανέφερε πως δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση και ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος καταθέσεων.
Ρωτήθηκε για τις τέσσερις μυστικές συναντήσεις που είχε με το εκδότη Σταύρο Ψυχάρη και απάντησε «δε θα κριθώ από το ποιον συναντάω αλλά το τι πράττω», απέδωσε την μυστικότητα των συναντήσεων σε επιθυμία του εκδότη, δήλωσε ότι δεν εκβιάζεται πως«η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν» και πρόσθεσε ότι «το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω μέσα στον πανικό του ο οποίος προέρχεται από το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα που είμαι πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως ζητήσει να με δει και έχω αρνηθεί».
Χαρακτήρισε ανόητη την κριτική που του ασκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης πως ήθελα να χάσει με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα. Γνωστοποίησε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος και ανέφερε πως βλέπει με ενδιαφέρον την πρόταση του προέδρου της ΝΔ ότι μια κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από πρόωρες εκλογές να έχει χρόνο διακυβέρνησης το χρόνο που απομένει για την εξάντληση της τετραετίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top