0
Με την πιο ριζοσπαστική και ανατρεπτική φωνή εκατοντάδων φοιτητών και σπουδαστών, τη φωνή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθήνας κατά τη διάρκεια της 6ης Πανελλαδικής Συνάντησης.
Το στίγμα τους δίνουν αντιπρόσωποι από 30 πόλεις, 154 Επιτροπές Αγώνα και 54 Συλλόγους, πρώτοι φορά τόσοι πολλοί (να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνάντηση είχαν πάρει μέρος 31 Σύλλογοι), αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για να οργανωθεί και να συντονιστεί η δράση του ώστε να σηκώσει το ανάστημά του και να μπλοκάρει τα βάρβαρα μέτρα, να ξεμπερδεύει με τη σημερινή διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Την αλληλεγγύη της στην 6η πανελλαδική συνάντηση εξέφρασε με μήνυμά της η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών από τη Γερμανία, η οποία περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ανέφερε ότι η φοίτηση και η στέγαση ανήκουν ήδη σε ιδιώτες, οι επιχειρήσεις είναι με το ένα πόδι μέσα στις σχολές.
«Στόχος οι δράσεις μας να γίνουν πιο μαζικές, τα σχολεία μας δεν έχουν καν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν, θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» είπε στον χαιρετισμό της η Μαρία Αμερικάνου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.
Στα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, που ήδη έχει αφήσει στην άκρη το «αριστερό» της πρόσημο αναφέρθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι δίνουμε μάχη κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στη λογική που θέλουν να επιβάλουν, του συμβιβασμού, της συναίνεσης, της υποταγής, των χαμηλών απαιτήσεων και του «μικρότερου κακού».
Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιάννης Κανδαράκης ο οποίος αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς που υπάρχουν ώστε να μετατραπεί η Ανώτατη Εκπαίδευση σε εμπορικό προϊόν με πτυχιούχους μισοειδικευόμενους, μισοαπασχολήσιμους καθώς και στη σταδιακή αντικατάσταση των μελών ΔΕΠ με κακοπληρωμένους συμβασιούχους που θα λειτουργούν ως ερασιτέχνες μάνατζερ. «Να απαιτήσουμε κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης» είπε.
Εκ μέρους της ΕΔΟΝ Κύπρου χαιρέτισε ο Ζαννέτος Τσιαλής λέγοντας ότι οι αγώνες του ΜΑΣ είναι και δικοί μας αγώνες.

Η κεντρική εισήγηση

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Γιάννης Κονταργύρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ. Μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η φετινή Πανελλαδική Συνάντηση πραγματοποιείται σε συνθήκες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπου μαζί με την προσπάθεια εφαρμογής του 3ου μνημονίου, ζούμε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ανοχή του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος.
Αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε την έγκριση από τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ, την ΕΕ, τους Αμερικάνους και άλλα πολλά επιτελεία του συστήματος. Επιλέχθηκε γιατί το σύστημα θεωρεί ότι είναι η καλύτερη για να κρατήσει το λαό και τη νεολαία στην αδράνεια. Για να έχουν ακριβώς αυτήν την ικανότητα να παρουσιάζονται ως «φίλοι» για να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρων.
Για το λόγο αυτό: Πρέπει να δυναμώσει η προσπάθεια αποκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ώστε η απάντηση των φοιτητών και των σπουδαστών να αντιστοιχηθεί στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία στις σπουδές και το μέλλον μας, γενικευμένα και ενιαία στις λαϊκές οικογένειες. m Πρέπει οι αγώνες μας να στοχεύουν στη «ρίζα του κακού».
Δηλαδή μέσα από τους καθημερινούς αγώνες πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων, δηλαδή ο αγώνας για πανεπιστήμια, επιστήμη και έρευνα που υπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Χρειάζεται να ανέβει η συσπείρωση γύρω από το ΜΑΣ, με περισσότερους συλλόγους, με περισσότερες επιτροπές ετών, με μαζικοποίηση των ήδη υπαρχόντων και δημιουργία νέων επιτροπών αγώνα που θα εκφράζονται σε κοινή γραμμή και πλαίσιο πάλης.
Ανεβάζοντας τη συλλογική διεκδίκηση, τη συμμετοχή στις μαζικές διαδικασίες παλεύοντας παράλληλα για την αλλαγή των συσχετισμών στους συλλόγους, για να δυναμώνει η συμμετοχή στους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χρειάζεται να δυναμώνει η καθημερινή προσπάθεια για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. , με πιο μαχητικό και αγωνιστικό σχεδιασμό. Να γίνουμε πιο ικανοί στην υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδιασμού μας σε κάθε φάση του. Να μετρήσουμε, μέσα από αυτήν την προσπάθεια, μικρές αποσπάσεις - «νίκες», να ορθώνονται εμπόδια ώστε, μέσα από την πείρα τους οι φοιτητές, να προσεγγίζουν τη δύναμη του αγώνα, να τονώνεται η αυτοπεποίθηση, να χτυπιέται στην πράξη το «τίποτα δεν γίνεται».
Πρέπει να δυναμώσει η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τους υπόλοιπους φορείς της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας. Γιατί έτσι θα αποκτάει αντοχή, στηρίγματα μέσα στο λαό η φωνή του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος. Γιατί έτσι θα δυναμώσει η προσπάθεια ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση που μας έχουν κηρύξει κεφάλαιο - κυβερνήσεις – ΕΕ''.
Ακολούθησε εισήγηση από τον Στάθη Κεντρή, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ και πρόεδρο της ΣΤΕΦ Πάτρας. Επικεντρώθηκε στην ανάγκη για πρωτοπόρα δράση, το ζωντάνεμα και τη λειτουργία των Συλλόγων, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν εμπιστεύεται και δεν συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου του.
Όπως είπε, αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα με το οποίο «οφείλουμε ως ριζοσπαστικό οργανωμένο κίνημα να αναμετρηθούμε. Η αγωνιστική ανασυγκρότηση των φοιτητικών Συλλόγων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δική μας παρέμβαση και πρωτοπόρα δράση μέσα από τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Ετών και τις Επιτροπές Αγώνα. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τη σημερινή διαλυτική κατάσταση που διώχνει φοιτητές από τις συλλογικές διαδικασίες και τον αγώνα.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν κατανοηθεί ότι ο Σύλλογος είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, ο καθένας μόνος και όλοι μαζί στο τμήμα που σπουδάζουν, ότι το ουσιαστικό περιεχόμενου του Συλλόγου είναι οι σύγχρονες ανάγκες, οι αγωνίες, οι διεκδικήσεις των φοιτητών».
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την εκλογή νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top