Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και «γενναία» μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους ζήτησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι «μη ρεαλιστικοί», εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας -και δη των νέων- να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο, εκτός από τη λήψη «αξιόπιστων» πρόσθετων μέτρων, θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε ένα «γενναίο» πρόγραμμα μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Για το 2016 ανέφερε ότι θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και έδειξε προς την κατεύθυνση της μείωσης του αφορολόγητου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα εξαιρεί από τη φορολόγηση το 55% των φορολογούμενων της».
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στο ΔΣ του Ταμείου όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη αλλαγή του ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει μια χώρα το ΔΝΤ εκτός από την χρηματοδότηση.
Σχετικά με την «ελάφρυνση» του χρέους δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς «κούρεμα», σε βάθος διετίας και όχι απαραίτητα εφάπαξ, αλλά θα πρέπει «να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα». Επί της ουσίας φωτογράφισε ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα - «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον μνημόνιο (τυπικά λήγει το 2018) με την μετέπειτα περίοδο, με προϋπόθεση τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το ζήτημα, φαίνεται να εστιάζει και η συζήτηση με την Ευρωζώνη, σχετικά με το ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ.
Δημοσίευση σχολίου