Με την ένταση της καταστολής και των πογκρόμ κατά των προσφύγων και μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει να αποφύγει το οικονομικό κόστος για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που επιφυλάσσει η ντε φάκτο κατάργηση του χώρου Σένγκεν.
Με την παρουσίαση του «Χάρτη Πορείας» για την «αποκατάσταση της τάξης στη διαχείριση των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της ΕΕ», η Κομισιόν, θέλει να αποτρέψει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στον χώρο Σένγκεν, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της, θα αποφέρει άμεσο κόστος ύψους από 5 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως (ή 0,05% - 0,13% του ΑΕΠ της ΕΕ). Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ξεκάθαρα πως «Το Σένγκεν είναι ένα από τα πολυτιμότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σε περίπτωση απώλειας του, το κόστος θα είναι τεράστιο».
Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τη Frontex «να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ενώ χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνουν την εν λόγω πρόταση το αργότερο τον Ιούνιο, προκειμένου να έχει τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι.
Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, η Κομισιόν τονίζει ότι «θα πρέπει οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής στην Ελλάδα να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να υπάρχει 100 % ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισερχόμενων». Από την πλευρά της η Ελλάδα «πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των Συστάσεων Αξιολόγησης Σένγκεν και μια εκτίμηση των αναγκών που έχει και θα κληθούν να καλύψουν τα κράτη - μέλη, η ΕΕ και η Κομισιόν.
Η Κομισιόν σημειώνει, ότι εφόσον χρειαστεί, η Frontex θα πρέπει να προετοιμάσει αμέσως την περαιτέρω διάθεση ομάδων Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και να απευθύνει πρόσθετες εκκλήσεις για συνεισφορές έως τις 22 Μαρτίου. Τα άλλα κράτη - μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν στις εν λόγω εκκλήσεις εντός 10 ημερών με ανθρώπινους πόρους και τεχνικό εξοπλισμό.
Παραμένουν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα
Στο κείμενο της Κομισιόν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «δεν είναι αποδεκτή ούτε νομικά ούτε πολιτικά» η τρέχουσα προσέγγιση “σας αφήνουμε να περάσετε”». Έτσι θα επιδιωχθεί η εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ - Τουρκίας και του εθελοντικού προγράμματος εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία «προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία μείωση στους αριθμούς των αφίξεων στην Ελλάδα». Επίσης, η Επιτροπή θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης και θα υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις για την επιτευχθείσα πρόοδο.
Τα κράτη - μέλη οφείλουν να παρέχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται στα σύνορά τους. Η απόφαση σχετικά με το ποιο κράτος - μέλος είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της συγκεκριμένης αίτησης θα πρέπει στη συνέχεια να λαμβάνεται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και συγκεκριμένα σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα του Δουβλίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που δεν εγκρίνεται το άσυλο, αλλά και οι μετανάστες, θα επιστρέφουν στην αρχική χώρα εισόδου, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι η Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει ότι «τα κράτη - μέλη οφείλουν να αρνούνται την είσοδο στα σύνορα σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου παρά τη δυνατότητα που τους παρασχέθηκε».
Πάντως, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, καθώς Κομισιόν εξαντλείται σε ευχολόγια. Όπως υποστηρίζει, «οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν κατ' εξαίρεση και σε αναλογία με τον στόχο της επιστροφής σε μια ομαλή κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Στόχος πρέπει να είναι η άρση όλων των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε έναν χώρο Σένγκεν που να λειτουργεί κανονικά μέχρι το τέλος του 2016».
Δημοσίευση σχολίου