0
Από τη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τον Αλ. Τσίπρα
Ο ρόλος «σημαιοφόρου» που διεκδικεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ στην περιοχή, στην υπόθεση σφοδρών ανταγωνισμών με άλλα κέντρα και κράτη για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αναδείχτηκε στις επαφές που είχε χτες στην Αθήνα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι. Επιπλέον, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε και ο απολογισμός σε θέματα όπως το Κυπριακό και οι διεργασίες στα Βαλκάνια, όπου με τον «ενεργό ρόλο» της ΕΕ δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις.
Χαρακτηριστικά, στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την «ενεργή υποστήριξη της Ελλάδας στην αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα». Κι αυτό την ώρα που οι εξελίξεις στην περιοχή, η προσπάθεια της ΕΕ για «αναβαθμισμένο ρόλο» και η διεκδίκηση από τη «μοιρασιά» της Ενέργειας και των αγορών για λογαριασμό των δικών της μονοπωλίων, ρίχνουν στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων λαούς, και κρατούν άλλους «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε «τη σημασία της συμβολής της ΕΕ στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», πάνω στη λύση ενός διχοτομικού σχεδίου που σε τίποτε δεν εγγυάται μια δίκαιη και ειρηνική λύση για την Κύπρο. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ως ένα βαθμό και το παζάρι που παίζεται σε πολλά ταμπλό, «εξέφρασε ανησυχία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», υποστηρίζοντας πως «ο μόνος τρόπος για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στη γείτονα χώρα είναι να στηριχτεί η ενταξιακή της πορεία».
Εκτιμά και στηρίζει
Η Μογκερίνι μετέβη κατόπιν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Κοτζιά. Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο ΥΠΕΞ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εκτιμά το «έργο» της Μογκερίνι και υποστηρίζει τις βασικές επιλογές της ως ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ. Ητοι, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τη διαμόρφωση μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (η περιλάλητη ΚΕΠΠΑ), αλλά και τη λεγόμενη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ, την πρώτη, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, προσπάθεια να διαμορφωθούν συνολικά οι «προοπτικές της ΕΕ σε ένα κόσμο που αλλάζει». Βασικά, το σχέδιό της για υπεράσπιση - και με στρατιωτικά μέσα - των συμφερόντων των μονοπωλίων της σε «ζώνες επιρροής» της, με έμφαση στα ανατολικά και τα νότιά της, στην αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας και σε κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά και ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα για τον έλεγχο τέτοιων ζωνών.
Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και την πολιτική της ΕΕ για ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενός «δύσκολου χώρου», όπως τα χαρακτήρισε, με προϋπόθεση «να ικανοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα», π.χ. για την ΠΓΔΜ να λυθεί πρώτα το ζήτημα του ονόματος. Στο ίδιο μοτίβο και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση με την ΕΕ στηρίζουν τη θέση «να δούμε μια ευρωπαϊκή», μια «εξευρωπαϊσμένη Τουρκία».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παρακάμπτοντας κι αυτός τον διχοτομικό χαρακτήρα του σχεδίου «λύσης» επί του οποίου γίνεται το παζάρι στο Κυπριακό, ευχαρίστησε τον γγ του ΟΗΕ και την ΕΕ για τη «σταθερή αγκαλιά που έχουν δώσει στην Κύπρο», για τη σταθερή στήριξή τους για μια λύση χωρίς τουρκικά στρατεύματα και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ ως «εναλλακτική» δουλεύεται στο παρασκήνιο η ανάπτυξη «πολυεθνικής δύναμης», με καπέλο ΝΑΤΟ και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Βλέπει «ευκαιρίες»... για κλείσιμο θεμάτων
Η δε Μογκερίνι, από την πλευρά της, έσπευσε να δώσει συχαρίκια στην ελληνική κυβέρνηση για την «φιλοευρωπαϊκή» της στάση, λέγοντας ότι με τον Ελληνα ΥΠΕΞ έκαναν εκτενή συζήτηση για την «κοινή» τους δουλειά, και ότι είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς ότι η ΕΕ έχει «καλή εκπροσώπηση» από ένα κράτος - μέλος της...
Απαριθμώντας τα μέτωπα που ανέλυσαν, εστίασε καταρχάς στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι για την ΕΕ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η «ασφάλεια, η περιφερειακή συνεργασία, η ενοποίηση της περιοχής και η οικονομική της ανάπτυξη», και ότι όλο αυτό περνά μέσα από την ΕΕ, την ένταξη όλων των χωρών στην Ευρωένωση, στόχο βέβαια στον οποίο αντιτίθενται μια σειρά άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή.
Εξήρε μάλιστα και το ρόλο που παίζει η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση στην περιοχή, υπηρετώντας και τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σημειώνοντας πως «ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός σε αυτό και ευχαριστούμε που μας πλαισιώνει με συστηματική και διορατική δουλειά».
Η Μογκερίνι συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα σε δύο χρόνια που λήγει η θητεία μου να είναι όλη η περιοχή σε αναπόδραστη πορεία προς την ΕΕ. Υπάρχουν ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες», διέβλεψε, προεξοφλώντας ότι θα ενταθεί η συζήτηση και θα υπάρξουν «ευκαιρίες» για λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ, επίσης για ένταση του «διαλόγου» μεταξύ Πρίστινας - Βελιγραδίου και «γενικότερα για την κατάσταση στην περιοχή».
Ανταγωνισμοί και ΝΑΤΟ
Η Φ. Μογκερίνι έκανε ξεχωριστή μνεία και στον «σημαντικότατο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ΚΕΠΠΑ» και ότι η ΕΕ προχωρά σ' αυτά τα ζητήματα χάρη και στην «καθημερινή και συστηματική δουλειά της Ελλάδας».
Περιγράφοντας εξάλλου την ουσία τόσο της ΚΕΠΠΑ όσο και της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, την προσπάθεια δηλαδή μέσα από την κάποια άμβλυνση ενδοαστικών διαφορών μεταξύ των κρατών - μελών και με προσωρινούς συμβιβασμούς, να συγκεντρώσουν δυνάμεις ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια στο τραπέζι των μεγαλοκαρχαριών, έδωσε την εξής εικόνα: «Η ΕΕ είναι κάτι που χρησιμεύει σε όλους μας. Ολες οι χώρες της ΕΕ, ακόμα και αυτές που νομίζουν ότι είναι μεγάλες, είναι στην πραγματικότητα μεσαίου μεγέθους. Αλλά είμαστε μεγάλοι όταν κινούμαστε μαζί, γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η Παγκόσμια Στρατηγική».
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «οι εταίροι μας στον κόσμο θέλουν να είμαστε ισχυροί και παρόντες», δείχνοντας στα όσα συζητιούνται μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, σχετικά με την ανάγκη «συμπληρωματικότητας» των δύο, αλλά και στο φόντο των «επισημάνσεων», κυρίως από τη μεριά των ΗΠΑ, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και εξοπλισμούς, να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προσωπικό και μέσα, και να αναλάβουν περισσότερο στρατιωτικό έργο σε διάφορα μέτωπα ανά τον πλανήτη, όπου διακυβεύονται συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα.
Με «επιμονή» στο Κυπριακό
Για το Κυπριακό, πιάνοντας το «νήμα» από προηγούμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συμφώνησε ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης θα πρέπει να συνεχιστούν με επιμονή», η Μογκερίνι είπε στις κοινές δηλώσεις της με τον Ν. Κοτζιά ότι «κάποια στιγμή η προσπάθεια αυτή θα μπορέσει να συνεχίσει να οικοδομείται», καθώς «υπάρχει επαρκής ουσία για να συνεχιστεί όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες».
Ερωτώμενη αν δέχεται να υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα και ξένα στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ, είπε πως «προσβλέπουμε να υποδεχτούμε το ενωμένο νησί ως κράτος - μέλος της ΕΕ», ότι «κάθε λύση θα πρέπει να είναι συνεπής με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ», ότι «δεν έχουμε μεν τυπικά κάποιο κεκτημένο ασφάλειας, αλλά είναι δεδομένο τι είναι κεκτημένο, τι είναι αποδεκτό και τι όχι».
Παραπέρα φρόντισε να διαμηνύσει ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις, ότι δεν είναι «εγγυήτρια δύναμη», απλά «παρακολουθεί», είναι «παρατηρητής», αλλά θα συνεχίσει να «προσπαθεί» ώστε ενωμένο το νησί να είναι - ολόκληρο - ενταγμένο στην ΕΕ.

Τέλος, στην ίδια γραμμή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς βλέπει τις απαιτήσεις της Τουρκίας να αναγνωρίζονται σε Τούρκους που διαβιούν στη νήσο δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top