0
Σύσκεψη την Κυριακή 26 Ιούνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 πμ στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Πειραιώς 1, 7ος όροφος.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά σημειώνει:
«Την Παρασκευή 10 Ιούνη 2016, με ενέργειες της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών) για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τα σχέδια των ΣΣΕ (Αναψυκτικών, Γάλακτος, Τυροκομίας, Τυποποιημένων Τροφίμων) είναι τα ίδια που είχαμε καταθέσει από πέρυσι και προβλέπουν την κατοχύρωση μισθών και δικαιωμάτων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί με τις τελευταίες ΣΣΕ, που είχαν υπογραφεί το 2009. Επίσης καταθέσαμε και το σχέδιο ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία, που βασίζεται στην τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2010.
Από τη μεριά του ΣΕΒ δεν υπήρχε απάντηση πάνω στα σχέδια ΣΣΕ. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πάγια τακτική που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που είναι η όλο και παραπέρα καθυστέρηση της υπογραφής νέων ΣΣΕ.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον ορισμό νέας για τις 23 Ιούνη, όπου δεσμεύτηκαν να έρθουν έχοντας επιτέλους και μετά από δύο χρόνια απάντηση για τα σχέδια ΣΣΕ που έχουμε καταθέσει!!!
Οι βιομήχανοι με τις κυβερνήσεις τους περικόπτουν τα εργασιακά δικαιώματα κάθε μέρα είτε με την ψήφιση νόμων, είτε με την απευθείας παρέμβαση μέσα στους τόπους δουλειάς. Πατάνε πάνω στο μικρό βαθμό οργάνωσης που υπάρχει στον κλάδο, στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.
Επενδύουν στην τρομοκρατία, στην ανεργία, στη λογική ότι είναι της μοίρας μας γραφτό να ζήσουμε με τα ψίχουλα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ας γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που λένε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε αυτές τις συνθήκες, σκέφτονται να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα.
Γνωρίζουν πως η Ομοσπονδία μας έχει δυνάμεις και μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την απόφαση που πρέπει όμως να την πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, λένε πως ακόμα δεν έχουν απάντηση, δεν έχουν συζητήσει μεταξύ τους και δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στα σχέδια ΣΣΕ που έχουν στα χέρια τους εδώ και 2 χρόνια!!!
Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κλάδο και με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε υπογραφή νέων ΣΣΕ.
Η υπογραφή των ΣΣΕ είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Ταυτόχρονα θα είναι η βάση για παραπέρα αυξήσεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας συνολικά στον κλάδο.
Αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ακόμα και αυτούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες ΣΣΕ.
Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία χρειάζεται να πάρουν πάνω τους αυτή τη δουλειά για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας μετά τη νέα συνάντηση στο ΣΕΒ στις 23 Ιούνη. Χρειάζεται να συνεδριάσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου και μέσα από μαζικές διαδικασίες (ΓΣ, συνελεύσεις τμημάτων, περιοδείες, εξορμήσεις) να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα σωματεία του κλάδου, και ανεξάρτητα από το εάν είναι ενταγμένα στην Ομοσπονδία μας ή όχι, να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κλάδου στην Αθήνα με θέμα τις εξελίξεις και το σχεδιασμό για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top