Ανακοίνωση για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των 69 μπλόκων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, η αντιπροσωπεία των αγροτών έθεσε το σύνολο των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς έτσι όπως αναδεικνύονται εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει τα εξής:
«Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.
1. Φορολογικό
Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η "πίτα" ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9.500 ευρώ. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.
2. Ασφαλιστικό
Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη Βουλή, κι αν κατατεθεί, να μην ψηφιστεί.
3. "Κόκκινα" δάνεια
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.
4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.
5. Απέφυγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.
6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις
Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία". Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός "είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων".
Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.
"Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο" ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.
Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα, ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».
Σε αγωνιστική ετοιμότητα
Σε αγωνιστική ετοιμότητα
«Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου, αλλά στη βάση των αναγκών μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας. Βέβαια η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης φαίνεται ότι καλά κρατεί. Και καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας ο οποίος συνεχίζεται» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε όσα είπε προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας, ότι δηλαδή οι λύσεις στα προβλήματα θα πρέπει να δοθούν εντός πλαισίου που ορίζει η σημερινή δημοσιονομική συγκυρία.
Μιλώντας εκ μέρους των εκπροσώπων των 69 μπλόκων που συμμετείχαν, χαρακτήρισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση συζητάει το αφορολόγητο και καθυστερεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό ως αποτέλεσμα του κοινού οργανωμένου αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών με τα λαϊκά στρώματα. Τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν το αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβέντιαζαν. Βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε το νόμο, τι προβλέπει και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο νόμος».
Επισημαίνοντας ότι οι κυβερνητικές προτάσεις μπορεί να βρεθούν υπό την αίρεση των δανειστών κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα ενώ σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης είπε ότι αυτά θα συζητηθούν συλλογικά και θα παρθούν συλλογικές αποφάσεις ενώ ξεκαθάρισε ότι μέχρι τότε τα μπλόκα θα παραμείνουν.
Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνουν στα μπλόκα οι αγρότες, ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι κατά τόπους Επιτροπές Αγώνα, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ποιους αφορούν οι αλλαγές που προανήγγειλε η κυβέρνηση στο φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, είπε: «Η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα. Υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι. Εμείς εκφράζουμε με τα αιτήματά μας και ανεξάρτητα από το μπλόκο που βρίσκεται ο καθένας τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο θα το δούμε όταν το παρουσιάσουν»...
Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».
Τα πέντε αιτήματα
Τα πέντε αιτήματα
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατέθεσαν υπόμνημα με το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων που έγινε στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια. Συγκεκριμένα τα πέντε αιτήματα είναι:
1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Διεκδικούμε: Kαμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να μην εφαρμοστεί η φορολογία στο τσίπουρο.
Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι η ικανοποίηση των πέντε αιτημάτων «εξασφαλίζει ανάσες επιβίωσης απέναντι στον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας». (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία το υπόμνημα που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό).
Στην καπιταλιστική ανάπτυξη παραπέμπει ο Αλ. Τσίπρας
Στην καπιταλιστική ανάπτυξη παραπέμπει ο Αλ. Τσίπρας
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι «η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου περνάει δύσκολα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε μια «δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση» όπως είπε, για την δημιουργία της οποίας όμως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν καμία ευθύνη αφού είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της καπιταλιστικής κρίσης.
Πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η «αύξηση του εθνικού πλούτου», η προσπάθεια της κυβέρνησης με άλλα λόγια για να «ξαναπάρει μπρος» η καπιταλιστική ανάπτυξη με μειωμένο το εργατικό «κόστος».
Αναφερόμενος στην εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στους αγρότες είπε ότι «δεν συμφωνεί με λογικές ποινικοποίησης», αλλά δεν δεσμεύθηκε να καταθέσει η κυβέρνηση σχετική τροπολογία για την κατάργηση των «αγροτοδικείων» σύμφωνα με την πρόταση των 68 μπλόκων.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.