Πληθαίνουν οι επικίνδυνες εξελίξεις στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, έπειτα και την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στην Άγκυρα.
Από την Πέμπτη, σημειώθηκε κλιμάκωση των επιθέσεων του τουρκικού πυροβολικού σε συριακές κουρδικές κοινότητες, όχι μόνο στην πόλη Αζάζ, όπως γινόταν από τις 13 Φλεβάρη, αλλά και στις πόλεις Αφρίν καιΤζανταϊρούς. Επιπλέον, για πρώτη φορά, μονάδες του τουρκικού πυροβολικού βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων και από την επαρχία Κιρικχάν, με όλμους και πυραύλους, προκαλώντας (σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες) το θάνατο τουλάχιστον δύο αμάχων και τον τραυματισμό άλλων επτά. Το πρωί της Παρασκευής, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έφεραν μπουλντόζες του τουρκικού στρατού να πατούν σε συριακό έδαφος και να δημιουργούν αναχώματα κοντά στην κοινή μεθόριο. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία μεγαλύτερης κλιμάκωσης των σημερινών επιθέσεων, που συνιστούν αντικειμενικά παραβίαση του συριακού εδάφους, των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του λεγόμενου «διεθνούς δικαίου» που καταρρακώνεται, κάθε τόσο, από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...
Παράλληλα, φάνηκε ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, με την υποστήριξη των επιδρομών του «διεθνούς συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν περισσότερα εδάφη από τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη βορειοανατολική επαρχία Χασακέ και προωθούνταν προς το Σαντάντι, «προπύργιο» του ΙΚ από το οποίο απέχουν 5 χλμ.
Η Άγκυρα πιέζει για χερσαία επέμβαση
Στον απόηχο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που έγινε την Τετάρτη, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ακόμα πιο επιθετικά την τακτική της, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Το κλίμα δυναμιτίζει και ο αστικός τύπος της χώρας. Την Παρασκευή «ανέβηκαν» σε ιστοσελίδες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων βίντεο που εμφανίζουν μαχητές των YPG (της ένοπλης πτέρυγας του PYD) να«κηρύσσουν τον πόλεμο στην Τουρκία», όπως τιτλοφορούνται και τα σχετικά δημοσιεύματα. Στο βίντεο (η γνησιότητα του οποίου είναι δύσκολο να διασταυρωθεί), εμφανίζονται μαχητές Κούρδοι, στις 10 Φλεβάρη, στην περιοχή Αμούντε της βόρειας Συρίας, όπου είχε γεννηθεί και ο 24χρονος Σαλέχ Νεζάρ (φερόμενος ως μέλος του PYD που συνδέεται με την επίθεση της Τετάρτης), να δηλώνουν ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο... δεν αναγνωρίζουμε σύνορα... Η Αμούντε είναι η Νισαϊμπίν, η Τσίζρε, το Ντιγιάρμπακιρ (σ.σ. πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας). Θα καταργήσουμε τα σάπια σύνορα... Με το λαό μας στο δυτικό και το βόρειο Κουρδιστάν, θα κάνουμε τον Ερντογάν να πνιγεί στο ίδιο του το αίμα...».
Το κεντρικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ» είχε σήμερα τίτλο «Τουρκία: τώρα χερσαία επιχείρηση!» και μεταξύ άλλων σημείωνε: «Αρκετά. Η επίθεση της Τετάρτης θα έπρεπε να αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία: εκτός αν οι σύμμαχοί μας επιθυμήσουν να αναλάβουν ουσιαστική δράση και πάρουν αποστάσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατέψει τα συμφέροντά της...». Ενώ καταλήγοντας τόνιζε: «Δεν υπάρχει χρόνος για μάταια λόγια και οι σύμμαχοι της Τουρκίας πρέπει να δράσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση: να ενωθούν πίσω από την τουρκική ηγεσία και να αρχίσουν να "επιδιορθώνουν" τη Συρία ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν ένα σύμμαχο στη Μέση Ανατολή...».
Σύμφωνα με τα Τουρκικά μέσα Ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία, το απόγευμα της Παρασκευής, η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης. Πρόκειται για οργάνωση που τον περασμένο Δεκέμβρη διαχώρισε πλήρως τη θέση της από το ΡΚΚ, θεωρώντας το πολύ «ανθρωπιστικό» και η δράση της επιδιώκει την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν με εδάφη και της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Αξίζει, επίσης, να παρατηρηθεί πως η επί του παρόντος άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν πολιτική κάλυψη στα προσχήματα της Άγκυρας και στις συνεχιζόμενες απροκάλυπτες επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού στα συριακά εδάφη, προκαλεί νέα ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξέφρασε «λύπη» για την άρνηση της Δύσης να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» το κόμμα PYD, προσθέτοντας ότι θα επιδίωκε αργότερα το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, για να του εξηγήσει «πόσο βοήθησαν τους Κούρδους της Συρίας τα αμερικανικά όπλα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι κάνουν αντιφατικές δηλώσεις όσον αφορά την κουρδική πολιτοφυλακή των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) στη Συρία και σημείωσε ότι η χρησιμοποίηση οργανώσεων αυτού του είδους στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) «αποτελεί ένδειξη αδυναμίας».(Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Μπροστά σε όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας «τρομοκράτες» ή να επιρρίψει σε βάρος τους ευθύνες για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες της Άγκυρας.
Νωρίτερα, ο έτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σημείωσε ότι οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG που στηρίζουν οι ΗΠΑ, «δεν είναι μέρος των YPG που καταλαμβάνουν έδαφος πέριξ των πόλεων Αζάζ και Αφρίν».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε χτες σε σουηδική εφημερίδα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς πως, μετά απ' όλα αυτά, θα πραγματοποιηθούν στις 25 Φλεβάρη οι έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη. Ο ίδιος κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να δουλέψουν ένα «συγκεκριμένο σχέδιο εκεχειρίας» και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί η κατάσταση «εκτός ελέγχου».
Επικοινωνία Πούτιν με βασιλιά Σαουδικής Αραβίας
Παράλληλα, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και το Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ενδιαφέρον «για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» και ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την πρόσκλησή του στο βασιλιά Σαλμάν να επισκεφτεί τη Ρωσία.
Από την άλλη, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν και οι παρατηρήσεις του σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, περί ανακατάληψης όλων των περιοχών της Συρίας. Ο Τσούρκιν σημείωσε ότι «δεν συμβαδίζει» η πρόσφατη δήλωση του Σύρου Προέδρου με τις θέσεις και τις προσπάθειες της Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών και τις συζητήσεις για εκεχειρία. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να αναστρέψει την πορεία του πολέμου, ότι η Μόσχα εργάζεται για την ειρηνική επίλυση στη Συρία και γι' αυτό το λόγο η απόπειρα ανακατάληψης όλης της συριακής επικράτειας θα είναι «ανώφελη προσπάθεια», που θα σύρει επ' αόριστον τη χώρα σε εμπόλεμη σύρραξη.
Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στη Συρία είναι ανάλογη με αυτή που είχε διαμορφωθεί τη δεκαετία του '90 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου «οι προσπάθειες Κροατών και Σέρβων» να εξασφαλίσουν εδάφη οδήγησε σε εθνοκάθαρση. Τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ, τονίζοντας ότι η «εμφάνιση του Κουρδιστάν θα προκαλούσε τη διάλυση τριών χωρών: της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας».
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.