0
Στη σκιά της έντασης των βομβαρδισμών κυλούν οι τελευταίες ώρες μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός που τίθεται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Χτες, ο συριακός στρατός ανέκτησε τη σημαντική πόλη Κχανασέρ της επαρχίας Χαλεπίου, που κατέλαβαν την Τρίτη για λίγο ισλαμιστές μισθοφόροι. Η ανάκτηση της πόλης τους θεωρείται πως φέρνει το συριακό στρατό πιο κοντά στην ανάκτηση της πόλης Χαλέπι. Επίσης, οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας περικύκλωσαν την περιοχή Σανταντέχ, επιδιώκοντας να κόψουν τη βασική βόρεια αρτηρία σύνδεσης της συριακής πόλης Ράκα με την ιρακινή πόλη Μοσούλη, που τελεί επίσης υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους».

Από τα μεσάνυχτα η εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, η αμερικανορωσική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, τίθεται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και η «τεράστια πλειονότητα» των ένοπλων οργανώσεων που αναμενόταν να συμμετάσχουν στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν διαμηνύσει ότι θα το κάνουν, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε μια συνάντηση με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει λάβει πληροφορίες ότι όλα τα μέρη που αναμένονταν να λάβουν μέρος στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν πει ότι θα το κάνουν. Ο Πούτιν είπε πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

Απορρίπτουν την εκεχειρία οι τζιχαντιστές

Από την άλλη πλευρά, το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί από τη συμφωνία καθώς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης του, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου. Ο Γκολάνι υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι μια «συνωμοσία» με στόχο να παραμείνει στην εξουσία ο Άσαντ.
Παράλληλα, η Τουρκία εξέφρασε και πάλι σήμερα τις ανησυχίες της για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία λόγω της συνέχισης των μαχών στη χώρα. Όπως δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι η χώρα του «υποστηρίζει την εκεχειρία», παράλληλα «ανησυχεί σοβαρά» λόγω της συνέχισης των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο πεδίο των δυνάμεων του Άσαντ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top